Blog

Ξύλινα Παιδικά Παιχνίδια: Γιατί να τα προτιμήσεις!

Τα ξύλινα παιχνίδια είναι όμορφα και κατάλληλα για διάφορες ηλικίες. Η vintage αισθητική τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των πλαστικών. Η όψη του ξύλου ως υλικού, η υφή του, το βάρος του, η στιβαρότητα του, ακόμα και το πώς μυρίζει ενέχουν κάτι γοητευτικό και τα παιδιά μπορούν να το αντιληφθούν αυτό εξίσου με εμάς. Η αγορά είναι γεμάτη με παιχνίδια που διαθέτουν φώτα που αναβοσβήνουν, ζωηρά χρώματα, οθόνες και δυνατούς θορύβους. Χαρακτηριστικά όπως αυτά, προσφέρουν άμεση ικανοποίηση στα μικρά παιδιά, αλλά τείνουν επίσης να κλείνουν ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και ευφάνταστο παιχνίδι.

Τα ξύλινα παιχνίδια προωθούν την ιδέα του ανοιχτού και ελεύθερου παιχνιδιού ενθαρρύνοντας το παιδί να χρησιμοποιήσει την φαντασία του για να σκαρφιστεί νέους και δημιουργικούς τρόπους παιχνιδιού. Τα ξύλινα παιχνίδια συμβάλλουν στην ενίσχυση της λεπτής και αδρής κινητικότητας, στην αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων, σχεδίων ή υφών, όπως επίσης και σε άλλες σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα ξύλινα παιχνίδια δεν έχουν οδηγίες χρήσης.

Τα πλεονεκτήματα των ξύλινων παιχνιδιών:

1. Περιβαλλοντικά φιλικά: Τα ξύλινα παιχνίδια κατασκευάζονται από πιστοποιημένο ξύλο που προέρχεται από μια βιώσιμη και ανανεώσιμη πηγή, είναι βιοδιασπώμενα και φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά με βάση το νερό. Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό. Τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από ξύλο, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τον δεσμό τους με τη φύση. Πολλές μελέτες έδειξαν πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν ξύλινα παιχνίδια αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα και συγκεκριμένα αίσθημα άνεσης, ζεστασιάς και χαλάρωσης, ενώ παράλληλα βοηθούν στη μείωση του άγχους.
2. Ανθεκτικότητα και μακροζωία: Λόγω του ότι το ξύλο ως υλικό είναι πιο ανθεκτικό, τα ξύλινα παιχνίδια αποτελούν μία ασφαλή επιλογή, καθώς δεν είναι εύθραυστα και έτσι δεν είναι εύκολο να σπάσουν σε μικρά και αιχμηρά κομμάτια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα παιδιά. Η απλότητά τους, αλλά και η συμπαγής κατασκευή τους, μπορεί να προσφέρει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού χωρίς να ανησυχείτε για το παιδάκι σας, αλλά ούτε και για το παιχνίδι του.
3. Ενίσχυση δημιουργικότητας και φαντασίας παιδιού: Τα ξύλινα παιχνίδια βοηθούν πολύ περισσότερο τα παιδιά να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και να αναπτύξουν τη φαντασία τους λόγω της απλότητας στην κατασκευή τους. Τα ξύλινα παιχνίδια δεν έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα παίξουν κι έτσι αναπτύσσουν τις δικές τους ακουστικές, λεκτικές και αισθητηριακές δεξιότητες, καθώς τα ίδια μπορούν να δημιουργήσουν ήχους, σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια στα οποία συνήθως έχουν ενσωματωθεί πολλά ηχητικά εφέ κ.ά.
4. Ομαδικό παιχνίδι και κοινωνικοποίηση: Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά αναπτύσσουν σενάρια πραγματικής ζωής, κατά τα οποία αναζητείται αλληλεπίδραση με άλλους. Έτσι, τα ξύλινα παιχνίδια φαίνεται ότι ενισχύουν το ομαδικό παιχνίδι και την αλληλεπίδραση των παιδιών μεταξύ τους, σε αντίθεση με άλλα τα οποία παράγουν ήχους, όπου κατευθύνουν το παιδί και ενισχύουν το ατομικό παιχνίδι. Τέλος, τα ξύλινα παιχνίδια ενισχύουν την εμπλοκή του παιδιού σε παιχνίδια ρόλων, οικοδόμησης, ακόμα και στην ευαισθητοποίησή του για τους χώρους και το κοινωνικό σύνολο.

Πώς φροντίζουμε τα ξύλινα παιχνίδια:

Τα ξύλινα παιχνίδια έχουν εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και σε σύγκριση με τα πλαστικά παιχνίδια, είναι καθαρότερα και ασφαλέστερα χωρίς να απαιτούν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση για τον καθαρισμό τους.
1. Διαλύστε ξύδι σε νερό (1 μέρος προς 10 νερό),ή ένα ήπιο καθαριστικό πιάτων κι ένα μόνο ένα πέρασμα με το υγρό πανί, συνήθως αρκούν για να απομακρύνουν την βρωμιά και να αποκαταστήσουν την λάμψη του παιχνιδιού. Τα σκληρά χημικά είναι πιθανότερο να αποχρωματίσουν και να αλλοιώσουν το ξύλο, γι’ αυτό φροντίστε να τα αποφύγετε.
2. Αποφύγετε το μούλιασμα. Το ξύλο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά, άρα το μούλιασμα στο νερό μπορεί να καταστρέψει τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από αυτό.
3. Απλώστε τα παιχνίδια στον ήλιο κι αφήστε τον να σας προσφέρει απλόχερα τις απολυμαντικές του ιδιότητες.

Δείτε τα ξύλινα παιχνίδια εδώ!

Σας ευχαριστούμε που επισκεφθήκατε το άρθρο Ξύλινα Παιδικά Παιχνίδια: Γιατί να τα προτιμήσεις!
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σχετικά με τα προϊόντα μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2321600827.